- Nederlands
- Français
De Vlaamse minister president Matthias Diepenedaele heeft recent aangekondigd dat de tarieven op de schenkbelasting voorlopig niet veranderen. Wat wel zou veranderen is de zogenaamde verdachte periode voor handgiften en indirecte schenkingen die van 3 op 5 jaar gebracht zouden worden.
Het schenken van geld, aandelen, vastgoed of andere roerende en onroerende goederen is een manier om de hoge erfbelastingen te vermijden. Een schenking van onroerende goederen moet je altijd laten registreren bij een notaris, maar bij een schenking van geld of roerende goederen, kan je er ook voor kiezen om dat níet te doen.
In dat geval moet de schenker na de schenking nog wel minstens 3 jaar in leven blijven anders moet de ontvanger alsnog erfbelasting betalen op de volledige waarde van de schenking. Vanaf 1 januari zou deze termijn op 5 jaar gebracht worden. Deze termijn geldt enkel voor schenkingen vanaf 1 januari 2025, niet voor schenkingen van voor die datum.
Om zijn successie efficiënt en zo goedkoop mogelijk te plannen wordt men dus eigenlijk verplicht om nu nog snel een handgifte of indirecte schenking te doen. Voor velen komt deze tijdsdruk op een ongepast moment omdat ze vaak de tijd nog niet rijp achten om hun vermogen nu al 'zomaar' door te schuiven naar de volgende generatie. De kinderen zijn misschien nog te jong en te onervaren om met dat geld om te gaan of het zijn jonge ondernemers die het risico lopen aangesproken te worden door hun schuldeisers bij een faillissement. De grote vrees is steeds om zijn zuur verdiende spaargeld nog tijdens zijn leven te zien verdampen.
Wat velen niet weten is dat je met een levensverzekering een levenslange controle en bescherming van de geschonken sommen kan organiseren op een volstrekt legale en tegenstelbare manier. Men schenkt onder voorwaarde dat de begiftigde een levensverzekering onderschrijft op zijn eigen hoofd met de som die hem geschonken wordt. De schenker moet worden aangeduid als begunstigde van de polis. De schenker aanvaardt daarop de begunstiging waardoor de polis op slot gaat zolang de schenker leeft. De maatschappij voert dan alleen maar transacties uit op de polis als de aanvaardende begunstigde meetekent. Mocht de begiftigde overlijden dan keert de prestatie van de polis belastingsvrij terug naar de schenker ingevolge een conventioneel beding van terugkeer. In de tak 23 oplossing die wij verkopen voorzien wij altijd een overlijdensdekking zodat bij prestatie minstens de gestorte premie terugkeert naar de schenker. De schenker kan dan de operatie herhalen naar de kleinkinderen. Het is gebruikelijk om ook een last te voorzien voor de schenker. De structuur zorgt ervoor dat het kapitaal waarop die last geheven wordt zich op een identificeerbare plaats bevindt bij de maatschappij en aanspreekbaar is middels een volmacht verstrekt bij de schenking. Een last ontvangen wordt zo losgekoppeld van de evolutie van de kwaliteit van de relatie die soms met de jaren kan verzuren. In een tak-23 is er op de uitbetaling van de last geen roerende voorheffing verschuldigd.
De voordelen van dergelijke constructie zijn legio: de schuldeisers kunnen bij een faillissement van de begiftigde nooit beslag leggen op de polis want de rechten op de polis zijn persoonlijke rechten. Men kan dus, als men bij de schenking een last bedongen heeft, er steeds van op aan dat het kapitaal waarop die last rust, intact blijft. Bij het vooroverlijden van een kind, begiftigde, heeft men nooit te doen met de koude kant, echtgenotes, partners etc. Het geld keert immers terug naar de schenkers door de prestatie van de polis en het beding van terugkeer. Bij een nieuwe schenking naar de kleinkinderen met eenzelfde constructie ontvangen zij dan zonder successie betaald te hebben op de activa van hun ouder.
HPGB heeft al de knowhow en ervaring in huis om voor u dergelijke structuren op te zetten en uit te werken met de juiste draaiboeken en documenten. Daarnaast hebben wij performante interne fondsen die door internationaal gereputeerde fondsenbeheerders gerund worden zodat u ook daar bevrijd wordt van het risico van foute beleggingskeuzes door uw begiftigden.
Het najaar wordt heel druk voor ons. Wacht daarom niet te lang zodat u nog op tijd geholpen kan worden en neem vandaag nog contact met ons op via info@hpgb.be
.